Zimbabwe en Mozambique

Door: Niels en Laura

Blijf op de hoogte en volg Niels en Laura

29 Juli 2013 | Mozambique, Inhambane

Onze Drifters reis zit er inmiddels op en we zijn nu heerlijk aan het relaxen op de Mozambikaanse stranden.
Vanuit Victoria Falls zijn we verder Zimbabwe ingetrokken. Hier hebben we eerst het grootste nationale park bezocht, Hwange. We verbleven aan de rand van een waterhole, welke al snel door tientallen olifanten bezocht werd. Inmiddels waren we al verwend met honderden olifanten, maar het blijft een mooi gezicht! Ook cirkelden de gieren boven het water.
Na ons kamp opgezet te hebben zijn we met een 4x4 het park ingegaan. We hoopten tijdens deze laatste game drive leeuwen tegen te komen aangezien we die nog niet gezien hadden. Het park was vrij dicht begroeid waardoor het lastig was wild te spotten. Bij de volgende waterhole kwamen we weer olifanten tegen, waar zitten de leeuwen toch?! Tegen het einde van de game drive hadden we de hoop opgegeven. Maar plots stopt de chauffeur de jeep! Hij ziet in de verte drie koppen van leeuwen!
Voorzichtig naderen we de leeuwen die we vervolgens in alle rust hebben kunnen bewonderen in het licht van de ondergaande zon.
Na Hwange vervolgen we onze reis naar Matopos. We doorkruisen de grote stad Bulawayo waar we nog kort even over de markt lopen, erg leuk. In Matopos ontmoetten we Brian, onze tracker. Hij is gespecialiseerd in neushoorns en opgegroeid in het gebied. Samen met hem trekken we met een jeep het dichtstbijzijnde park in. Na een klein stukje gereden te hebben gaan we te voet verder, Brian heeft namelijk verse sporen gevonden van 2 witte neuwhoorns. We volgen de sporen die ons in cirkel leiden. Bijna teruggekomen bij het begin zien we ineens 2 witte neushoorns! Brian gebaard dat we op de grond moeten gaan zitten en dat we de neushoorns naar ons toe moeten laten komen, best spannend!
Uiteindelijk hebben we de 2 mannetjes vanaf zo'n 10 meter afstand kunnen bewonderen, wat een massieve beesten!
Na een lange rit terug naar Johannesburg eindigt onze Driftersreis.. We hebben het supertof gehad, maar zijn nu wel toe aan wat rust, op naar Mozambique!

We zijn nu ruim een week in het groene Mozambique. vergeleken met wat we tot nu toe gezien hebben gezien is de natuur hier veel weelderiger en doet het ons soms een beetje aan Azië denken.
De eerste dagen hebben we in Zavora gezeten. Een klein plaatsje aan de kust dat nog erg ongerept is. We werden hier met open armen ontvangen door Gill, manager van de lodge, en de mensen van het duikcentrum. Het was heerlijk om tot rust te komen, vooral met springende walvissen als uitzicht!
We hebben hier een aantal dagen gedoken en merkten al snel hoe verwend we zijn met het warme, helderblauwe water in Azië. Het is hier een stuk kouder, het zicht is minder en de deining en stroming onder water maakten het er niet makkelijker op. Maar, voor wat hoort wat, want we hebben een 5m grote oceanic manta gezien! Volgens Bara, de duikinstructice zitten alle vissen hier op steroïden en ze heeft gelijk! Gigantische baarzen in alle kleuren en vormen en grote scholen vis die om je heen en weer schieten.
Tijdens de laatste duikdag werden we tijdens de oppervlakte interval verrast met een bezoek een moeder walvis met haar kalf. Ze bleven naast de boot hangen en zonder aarzeling zakte Niels gelijk het water in waar ze hem 2 keer voorbij zwommen. Volgens hem beter dan de witte haai kooiduik!
Inmiddels zijn we verhuist naar het dichtbij gelegen Tofo. Een klein toeristisch plaatsje waar we een leuk hotelletje gevonden hebben. Hier blijven we voorlopig even plakken om te duiken en verschillende culturele trips te doen voor we weer terug reizen richting Nederland...

Succes met de warmte de komende dagen, misschien is het Afrikaanse tempo niet zo'n gek idee voor jullie ;)

PS: we hebben foto's toegevoegd bij ons vorige reisverslag (african wildlife) en zullen straks hier ook foto's toevoegen!

• 29 Juli 2013 - 18:48

Anita:

Hallo jullie, wat n mooie foto's hebben jullie gestuurd, ook van dat kindje. Nou blij dat ik jullie weer ff heb gehoord en gesproken ! Geniet maar lekker en denk erom een afrikaans spreekwoord zegt: "het westen heeft horloges maar wij afrikanen hebben de tijd" dus..... Ook tijd nemen om lekker te niksen na zo'n pittige reis XX moeder en gerard.

• 29 Juli 2013 - 19:35

Ilona & Jeroen:

Hi!
    Wat gaat de tijd snel, zijn jullie alweer in Mozambique. Maar wat een gave verhalen en mooie foto's. Vooral die van die neushoorn, super! Geniet nog van de laatste dagen. Stiekem vinden we het toch ook wel weer gezellig als jullie terug komen, kunnen we ons lijstje afmaken :-). Kus Ilona & Jeroen

• 29 Juli 2013 - 20:41

Truus:

Lieve Niels en Laura,

Het ziet er weer fantastisch uit dit reisverslag. En ook de foto's zijn zooooo mooooi!
    Het is fantastisch om wilde dieren van zo dichtbij te zien en jullie zijn nu verwend met de Afrikaanse olifant een stuk groter dan de Indische.
    We hopen dat jullie een leuke maarook rustige tijd zullen hbben in Tofo en ook daar wat kunnen integreren met de locals, want dat is ook een van de leuke dingen die wij hebben ondervonden in Indonesie.
    Veel plezier en we zijn blij jullie weer even gezien te hebben op Skype en we houden contact.
    Dikke kus mamsie.

• 29 Juli 2013 - 22:21

Christianne:

Hallo Laura en Nielsm

Op de valreep toch nog de leeuwen gezien! Wat een mooie verhalen en wat een fantastische foto's hebben jullie gemaakt. Jullie hebben ons met je verhalen nieuwsgierig gemaakt naar Afrika. Helemaal te gek wat jullie allemaal hebben meegemaakt en hebben gezien! Nu nog heerlijk genieten van wat meer rust en van deze bijzondere tijd samen. Heel veel plezier!! Liefs van Jeroen, Jurre en Christianne

• 30 Juli 2013 - 11:02

Henri En Marian:

Hallo Laura en Niels,
    Wat een prachtige avonturen beleven jullie en wat een mooie foto's.
    Niels die van jou is geweldig bij de Apenbroodboom. Je doet me denken aan De Kleine Prins ;-).
    Geniet van jullie rust, lekker bijkomen en laten inwerken. We nodigen ons zelf graag uit voor een avondje foto's kijken ;-)
    Kus, Henri en Marian

• 05 Augustus 2013 - 22:00

Sofie Spijkers:

Ik kan hier maar 1 ding op zeggen: Wat een droomreis!
    Geniet nog maar lekker van jullie tijd daar, wellicht met nog meer avonturen :)
    Liefs